Je innerlijke criticus loslaten

door | Innerlijke criticus, Vrouwenkracht Methode®

“Het voelt zo ontzettend zwaar… Niet alleen emotioneel, maar het lijkt wel alsof ik 2 keer zoveel weeg. En het voelt zo beklemmend, pffff. Jeetje dit is heftig zeg!”
Dat is wat ze voelde toen ze zich tijdens de oefening helemaal inleefde in haar innerlijke criticus. Wat deze tegen haar zei voelde heel bekend, maar het overviel haar hoe zwaar het voelde toen ze even helemaal opging in haar innerlijke criticus. Toen ze zich realiseerde… Hoe bepalend de innerlijke criticus was in haar leven. Hoe erg ze zich met hem identificeerde. En hoe streng ze daarmee voor zichzelf was. En hoeveel ze altijd MOEST, vooral van zichzelf. Je innerlijke criticus is een beschermingsmechanisme, gevormd door de dingen die je als kind meemaakt in je leven. Om liefde, veiligheid, erkenning en waardering te verkrijgen, heb je toen aan bestaande normen en waarden proberen te voldoen en dat ben je blijven doen. Dat uit zich onder andere in een continue innerlijke strijd in je hoofd, piekeren, perfectionisme, controledrang, doorgaan op wilskracht, veroordelen van jezelf én anderen. Maar als volwassene heb je dit beschermingsmechanisme niet meer nodig en gaat het je zelfs in de weg zitten. Want de innerlijke criticus komt nadrukkelijk om de hoek kijken op momenten die angstig, pijnlijk, moeilijk of spannend voor je zijn. Het is niet iets wat je in korte tijd kunt oplossen, maar als je hiermee aan de slag gaat, kun je leren te doorzien hoe jouw innerlijke criticus vaak ongemerkt de leiding neemt in je hoofd. En als je daaraan gaat werken, zal je merken dat het kritische stemmetje steeds minder wordt. Dit is een groot onderdeel van de jaartraining: Uit je hoofd in je hart. Op de livedagen gaan we oefeningen doen om inzicht te krijgen in je innerlijke criticus en de helpende saboteurs en hoe je deze kunt loslaten. De kracht van het live ervaren verdiept het proces dat je zelf via de online werkboeken doormaakt enorm!

You May Also Like…

Ik kan niet boos worden

Ik kan niet boos worden

Ik ben niet goed in boos worden. Mijn zusje zal het er niet helemaal mee eens zijn, want zij wist als kind mijn knoppen zo in te drukken dat er toch vaak een ontploffing volgde… maar over het algemeen is er niet veel wat mij boos kan maken. Een mooie eigenschap zou je...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, ik ben Marieke

Op deze pagina vind je al mijn blogs. Ik geloof in het delen van kennis, levensverhalen en praktische tips zodat jij geinspireerd raakt om jouw beste leven te leven.

MOMENTJE VOOR JEZELF

Meld je nu aan voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de meditatie Momentje voor jezelf meteen in je mailbox.