Ik ben niet goed in boos worden. Mijn zusje zal het er niet helemaal mee eens zijn, want zij wist als kind mijn knoppen zo in te drukken dat er toch vaak een ontploffing volgde… maar over het algemeen is er niet veel wat mij boos kan maken.
Een mooie eigenschap zou je zeggen!
De keerzijde van nooit boos worden
Boos worden begint vaak met een gevoel van verontwaardiging, een irritatie, een gevoel. En dat wil eruit!
Wat bij mij vaak gebeurde, was dat ik voor een ander ging denken, het ging goedpraten of verzachten. En daardoor ebde de boosheid eigenlijk weg, maar het oorspronkelijke gevoel van frustratie was niet weg! Dat bleef diep van binnen in mij zitten.
Voor veel (hooggevoelige) vrouwen is boos worden iets wat ze niet geleerd hebben om te doen. Wat er wel gebeurt:
- Je past jezelf aan. Misschien heb je vroeger ook gevoeld dat er geen ruimte was voor je boosheid.
- Je leeft je in alles en iedereen in, ook degene waar je boos op bent.
- Je snapt altijd elke kant van het verhaal.
- Je hebt de neiging om het altijd maar bij jezelf te zoeken.
- Je vindt jezelf onredelijk.
En daardoor slik je je boosheid maar weer in, want die voelt onterecht.
Boos worden is gezond
Terwijl het heel gezond is om even boos te kunnen worden. Om de energie eruit te laten komen, te laten zien en merken dat iets je raakt, of dat je je ergens niet prettig bij voelt.
Mag jij ergens iets van vinden, ergens boos om worden? Mag jij jouw grenzen aangeven? Vind jij jezelf belangrijk genoeg om rekening mee te houden?
Boosheid gaat niet vanzelf weg
Boosheid is een energie die z’n weg zoekt. En als hij er niet uit kan, blijft deze energie in jouw lijf zitten. Je kunt hier last van gaan krijgen, zowel fysiek als mentaal. Je onderdrukt de energie en deze wordt destructief.
Bijvoorbeeld doordat je in gedachten wel heel boos wordt op de ander, je je gekwetst voelt of anders reageert dan je zou willen (bv ontploffen na veel onderdrukte boosheid). Ook sarcasme en jaloersheid zijn uitingen van boosheid die geen gezonde weg naar buiten heeft kunnen maken.
Veel gevoelens die je ooit hebt weggedrukt, kun je helen door ze ruimte te geven, er even te laten zijn. In mijn coaching gebruik ik hiervoor de 5-minuten regel van de Vrouwenkracht Methode®. Lees ook het blog wat ik hierover schreef: Oude emoties opruimen met de 5-minuten regel
Boosheid gaat niet zomaar uit zichzelf weg, daar moet je fysiek wat voor doen. Die moet je echt je lijf uit werken.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld:
- heel hard te schreeuwen (aan zee, in het bos, in je auto)
- te gaan boksen, hardlopen, voetballen
- met borden smijten (;-)
- minimaal 15 minuten te schudden met je lijf of te dansen tot je echt fysiek moe bent.
Geef je boosheid een manier om je lichaam te verlaten op een gezonde manier!
Zodat jij je boosheid kunt uiten en doorvoelen zonder dat je er echte schade mee aanricht. Vooral niet aan jezelf!
Boosheid en daadkracht
Op een gegeven moment realiseerde ik me dat woede en daadkracht 2 kanten van dezelfde medaille zijn. De energie van woede is ook de energie die in daadkracht zit. Ze zeggen niet voor niks: “Ik ga me er eens even flink kwaad over maken”. Omdat dat het in een gezonde vorm de energie is waarmee je dingen gedaan krijgt.
Als je moeite hebt om boos te worden en je dus je boosheid wegdrukt, kan het zijn dat je soms ook moeite hebt om actie te ondernemen, in beweging te komen. De energie van vastberadenheid en je tanden ergens inzetten, ergens voor willen vechten! Ook voor jezelf opkomen en jouw visie delen in de wereld hebben te maken met deze energie.
Door boosheid te laten stromen kan jij jezelf aanzetten tot doen.
Dus genoeg reden om op zoek te gaan naar jouw energie van boosheid en daadkracht!
In het coachtraject Terug naar je hart gaan we samen aan de slag en leer je ook hoe je kunt gaan leven vanuit jouw eigen krachtige energie!
Plan nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek:
0 reacties