Fouten maken mag niet

door | emoties, Vrouwenkracht Methode®

Ik was me er niet eens van bewust…
Pas toen ik mijn eigen bedrijf begon werd het zichtbaar voor mij. En eigenlijk was het een aanwijzing van iets dat dieper zat.

Ik mocht van mezelf namelijk absoluut geen fouten maken.
Wat ik echt heb moeten leren is: Je bent niet fout, je maakt een fout.

Als er iets verkeerd ging, ging ik als een Sherlock Holmes al mijn stappen na om te kijken wat er misgegaan was. En vooral: om bewijs te zoeken dat het niet aan mij lag, want ik zou zoiets toch niet fout doen?

Elke fout voelde als een enorme afgang, de schaamte en de boosheid naar mezelf waren soms overweldigend en maakten het tot vreselijke ervaringen. Het leek dan alsof de bodem onder me wegviel, alsof ik als mens niets waard was. Ik had dit moeten voorkomen. En dat terwijl de fout of vergissing zelf vaak niet van heel groot belang was en het anderen soms niet eens opviel. De boosheid naar mezelf was groter dan de boosheid van een ander ooit zou kunnen zijn.

Ik denk dat dit bij mij voortkwam uit een jeugd waarbij van mijn onbewust verwacht/gedacht werd dat ik verstandig was en goede keuzes zou maken. Ik ben het oudste kind en aan twee kanten de oudste kleindochter. Dat vertrouwen van mijn ouders en omgeving heeft mij zelfstandig en sterk gemaakt, en tegelijkertijd heb ik ergens een aanname gedaan of een druk gevoeld dat fouten daar niet bij passen.

En daarmee ontdekte ik dat dit een beschermingsmechanisme was van mezelf.

Als ik maar streng genoeg was voor mezelf, zou ik geen fouten maken en zou er niemand boos op me zijn of teleurgesteld in me zijn. Ik deed alles om die afwijzing van een ander te voorkomen.

Een belangrijke stap in mijn leerproces was ook om verantwoordelijkheid te nemen voor de fouten die ik maakte. Eerlijk te durven zeggen: “Ok, dat had niet mogen gebeuren, het spijt me”. Dat gaf me de gelegenheid om te gaan ervaren of het werkelijk zo erg was als iemand boos op me werd, of de wereld dan inderdaad zou vergaan….

En wat er gebeurde was dat mensen soms inderdaad boos werden, heel terecht. Maar ik merkte dat ik dat kon dragen. Het voelde even heel rot, maar al snel kwam dan de rust. En heel vaak kwam er van de ander begrip en gaven ze aan erop te vertrouwen dat ik het zou oplossen en ervan zou leren.

Nog steeds vind ik het niet leuk als ik een fout maak, maar dat is denk ik normaal. Ik zou me zorgen maken als ik er geen moeite mee zou hebben. Maar de ervaringen die ik heb opgedaan helpen om het snel in het juiste perspectief te zien en mezelf niet meer af te wijzen als mens. Dat vraagt soms wel wat van me, maar ik weet nu hoe ik mezelf kan opvangen als dit gebeurt.

Herken jij dat je zo streng bent voor jezelf en geen fouten mag/kunt maken?

In het coachtraject Terug naar je hart gaan we samen aan de slag zodat jij je niet langer laat leiden door oude patronen en overtuigingen en kunt gaan leven vanuit je eigen krachtige energie!

Plan nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek:

 

You May Also Like…

Ik kan niet boos worden

Ik kan niet boos worden

Ik ben niet goed in boos worden. Mijn zusje zal het er niet helemaal mee eens zijn, want zij wist als kind mijn knoppen zo in te drukken dat er toch vaak een ontploffing volgde… maar over het algemeen is er niet veel wat mij boos kan maken. Een mooie eigenschap zou je...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, ik ben Marieke

Op deze pagina vind je al mijn blogs. Ik geloof in het delen van kennis, levensverhalen en praktische tips zodat jij geinspireerd raakt om jouw beste leven te leven.

MOMENTJE VOOR JEZELF

Meld je nu aan voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de meditatie Momentje voor jezelf meteen in je mailbox.