Oude emoties opruimen met de 5-minutenregel

door | emoties, Vrouwenkracht Methode®

Wist je dat een emotie fysiek gezien maar 90 seconden duurt? De sensatie is dan je lijf weer uit, is geneutraliseerd. Emoties ervaren we via onze rechter hersenhelft, onze intuïtieve, creatieve kant.

Als een emotie langer blijft hangen, of vaker terugkeert, komt dat omdat onze linker hersenhelft zich ermee komt bemoeien. Die wil het beredeneren en verklaren. Onze linker hersenhelft maakt een verhaal bij en haalt er ook graag eerdere ervaringen bij, meestal zijn dat ervaringen die we nog niet verwerkt hebben.

Het probleem is vervolgens dat we in dat verhaal blijven hangen. Waardoor we de emotie continue blijven herhalen. We identificeren ons met die emoties. Hierdoor lopen we soms uren, dagen, maanden of zelfs jaren rond met een emotie. Deze ligt dan zo dicht aan het oppervlakte dat als er ook maar iets gebeurt, je weer in diezelfde emotie schiet.

Dat komt doordat we de emotie op het moment dat we het hebben ervaren hebben weggestopt. We hebben allemaal een archiefkastje met emotionele gebeurtenissen die gekoppeld zijn aan bepaalde gevoelens. Als er iets gebeurt dat een bepaalde emotie raakt, lijkt het alsof die ladekast ineens openschiet en alles wat gekoppeld is aan die emotie eruit komt vliegen.

Het enige wat nodig is, is om emoties de ruimte te geven. Emoties moeten eruit. Ze mogen ons raken. Maar niet beheersen. Als we ze toelaten, gaan ze voorbij. Dan voelen we ons vrij.

Hoe je dat doet? In de Vrouwenkracht Methode® gebruiken we hiervoor de 5-minutenregel. Met deze oefening leer je om je voor de emotie te openen en er met je aandacht bij te blijven. Zo ruim je opgeslagen emoties vanuit je pijnlichaam op zonder er weer helemaal in verstrikt te raken.

5-minutenregel

Als er een heftige emoties opkomt, ga dan even ergens zitten waar je alleen kunt zijn.

Nodig de emotie helemaal uit, blijf er met je aandacht bij en voel wat wat er gebeurt in je lichaam. Blijf zonder oordeel en elke keer als je merkt dat je in je denken schiet, ga je terug naar je lijf.

Adem naar de plek in je lichaam waar je de emotie voelt zitten. Focus je puur op de fysieke sensatie. Leg eventueel je handen op die plek in je lichaam. Blijf er naartoe ademen en voel hoe het aanzwelt en een piek bereikt. Laat de energie van de emotie een uitweg zoeken en voel hoe het weer afneemt terwijl hij je lichaam uitstroomt. Het kan zijn dat je lichaam zich wil ontladen, door bijvoorbeeld tranen in je ogen, sommige mensen moeten boeren, laat het gebeuren zonder oordeel. Je zult merken dat je op een gegeven moment weer kalmeert. Je kunt weer helder denken en je lichaam ontspant.

Boosheid

De enige emotie die je niet op deze manier kunt ontladen, is boosheid. Deze emotie moet je echt met kracht je lichaam uit werken. Boosheid kun je goed uiten door bijvoorbeeld heel hard te schreeuwen (aan zee, in het bos, in je auto), te boksen, hardlopen, met borden te smijten (;-)), te schudden met je lijf of minstens 15 minuten te dansen.

Het gaat erom dat je de emoties een weg geeft om je lichaam te verlaten. En er beslist niet over gaat denken en piekeren.

Jezelf leren helen

Wil jij de 5-minutenregel en nog veel meer gaan ervaren en leren hoe je jezelf kunt helen? In het coachtraject Terug naar je hart gaan we samen aan de slag zodat jij je niet langer laat leiden door oude patronen en overtuigingen en kunt gaan leven vanuit je eigen krachtige vrouwelijke energie!

Plan nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek:

You May Also Like…

Ik kan niet boos worden

Ik kan niet boos worden

Ik ben niet goed in boos worden. Mijn zusje zal het er niet helemaal mee eens zijn, want zij wist als kind mijn knoppen zo in te drukken dat er toch vaak een ontploffing volgde… maar over het algemeen is er niet veel wat mij boos kan maken. Een mooie eigenschap zou je...

Lees meer
Fouten maken mag niet

Fouten maken mag niet

Ik was me er niet eens van bewust…Pas toen ik mijn eigen bedrijf begon werd het zichtbaar voor mij. En eigenlijk was het een aanwijzing van iets dat dieper zat. Ik mocht van mezelf namelijk absoluut geen fouten maken.Wat ik echt heb moeten leren is: Je bent niet fout,...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, ik ben Marieke

Op deze pagina vind je al mijn blogs. Ik geloof in het delen van kennis, levensverhalen en praktische tips zodat jij geinspireerd raakt om jouw beste leven te leven.

MOMENTJE VOOR JEZELF

Meld je nu aan voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de meditatie Momentje voor jezelf meteen in je mailbox.